Kjære medlemmer!
Velforeningene har en lang historie og regnes å være blant de eldste frivillige foreninger i Norge.
De konkrete oppgavene har endret seg etter hvert som storsamfunnets velferdstilbud og ansvarsområde har endret seg.
Arbeidet i vår velforening er bygget på frivillighet og dugnadsånd, og HVB har en rekke oppgaver. Det omfatter blant annet dugnadsarbeid i forbindelse med vedlikehold, for å holde det rent og trivelig i nærmiljøet.
Jeg vil benytte anledningen til å takke utegruppa som tar i et ekstra tak for at vi skal få det pent og ryddig.
HVB står for drift av Bua, krana og bryggeanlegget, samt buss-skurene og rydding av turveier og stier.
HVB kommer med uttalelser til kommunen og andre om fremlagte planer og forslag. HVB skal optimalt være kommunens beste samarbeidspartner i viktige lokale spørsmål, være en viktig lokal høringsinstans for kommunen i saker som berører nærområdet vårt, ikke minst, i forbindelse med kommuneplanene og plan- og bygningsloven. HVB skal være lokalbefolkningens talerør. HVB arbeider med trafikksikkerhet og et trygt bomiljø. I denne ut-gaven kan du lese om Tjøme-pakka hvor velene på øya har samarbeidet med ønske og krav om å bedre trafikksituasjonen på Tjøme.
Sist, men ikke minst, HVB er arrangør av sosiale sammenkomster som St. Hans-feiring og julefest. I denne utgaven finner du invitasjon til medlemsmøte og julefest. Hold av dato! Vi håper å se deg der!
Rita Bekken
Julefest og medlemsmøte
Holtane Vel- og Båtforening inviterer til medlemsmøte og julefest i Bua, fredag 2. desember, klokken 1800. Alle tar med en rett til felles koldtbord, samt det den enkelte ønsker å drikke. HVB holder brød/loff og kaffe og sørger for en kakebit til kaffen.
Hjertelig velkommen til en koselig førjulskveld!
Hilsen styret i HVB
Meld deg på senest 29. november på e-post til hvbpost@outlook.com eller sms til 415 25 460.
Franckes flytter etter 26 år i HVB
Anne og Cristian Francke har solgt eiendommen i Østveien og flyttet til Oslo for godt. Dermed avsluttes 26 års medlemskap i HVB.
Vi takker for følget og ønsker de to alt godt i årene som kommer.
Avispenger til lekeapparat
Ellen Arntzen i Maries vei grunneierlag forteller at laget i sommer fikk penger til nytt lekeapparat fra Tønsberg Blad, Øyene og Sparebankstiftelsen DNB. Et klatrestativ ble innkjøpt, og det skulle monteres i forbindelse med den årlige dugnaden, forteller Ellen. To flinke småbarnsfedre i laget har gjort en kjempejobb med graving, støping og montering både før, under og etter dugnaden. Lekeapparatet har blitt veldig populært!
HVB har fått ny nettside
Den nye nettsiden har adresse https://hvb.vel247.no
Vårt medlem Bjørn Væthe har nedlagt et betydelig arbeid med å få nettsiden på plass. Den integrerer alle våre lister og systemer og bør gjøre verden enklere både for styret og for medlemmene. Ta deg gjerne en tur inn og finn ut hva nettsiden kan tilby deg og hvordan den fungerer.
Tjøme-pakka
Tjøme-pakka ble overlevert Færder kommune ved ordfører Jon Sanness Andersen 17. oktober klokken 1100. Avsendere var Ormelet Vel, Nordre Brøtsø Vel, Hvasser og Brøtsø Vel, støttet av mange flere vel. Tjøme-pakka dreier seg om en rekke radikale forslag som skal bedre trafikksituasjonen på øyene.
Velene har i flere år samarbeidet om å bedre trafikksikkerheten på fylkesvei 3076 (tidligere fylkesvei 380). De som har arbeidet med Tjøme-pakka, har informert, engasjert og ikke minst lyttet til synspunkter fra de andre velene på Tjøme. Mulighetsstudier i Tjøme-pakka beskriver hva man vil ha gjort, og hvordan det kan finansieres. Initiativtagernes engasjement er å få til konkrete tiltak som øker trafikksikkerheten på øyene og bidra til et grønnere, sikrere og mer miljøvennlig samferdselsalternativ i form av gang og sykkelstier og ny veitrase på fylkesvei 3076.
Stadig ubudne gjester
Det er, over en lengre periode, meldt om en rekke tyverier og ubudne gjester i velet og tyveri fra båter i havna. Det skjer oftest om natten, og styret ber alle være obs på alt som kan virke som ulovlig virksomhet. Ring om nødvendig politiet på 02800 eller 112 i nødsituasjoner. Si også fra til styret. Så har vi oversikt og kan se mønstre.
Rapport fra utegruppa
Anne Liv Fauske, Merete Fadler og Arne Ellefsen i utegruppa melder om våraktivitet med å bekjempe bjørnebærkratt som nå er på nesten hele området.
– Bekjempe blir galt ord. Temme er nok bedre, sier Anne Liv, som forteller at de tre har startet med å forbedre inngangspartiet til venstre for porten.
– Vi gjorde et godt høstkupp (70 pst.) på resten av krypeiner på Hageland. Ikke så mange, men det ble en start. Vi satser på å få fylt ut neste høst. Da vil vi innføre en høstdugnad også. Dessuten er planen å lage en plan!
Rapport fra biblioteket
Ingen vet noe om utlånet i HVBs bibliotek. Men det blir i hvert fall flere bøker der. Vi håper det også er mange som låner. Og så er det fint om du leverer tilbake flere bøker enn du har lånt. God lesing!
Redningsbøye
Varamedlem Trygve Rolseth vet å områ seg og fikk på enkelt vis tak i redningsbøye til badebryggen.
Færder kommune møtte velene
Tirsdag 13. september hadde Færder kommune høstens møte med velene. Kommunen møtte mannsterkt med ordfører Jon Sanness Andersen, kommunedirektør Toril Eeg, Richard Fossum fra Sp og Tom Mello fra H. Dessuten møtte Per Ole Rønning, nyansatt virksomhetsdirektør for teknikk etc.
HVB var representert ved nyhetsbrevets redaktør. Dette er det stikkordsreferat av det som skjedde.
Kommuneplanarbeidet nærmer seg slutten. Forslaget legges ut til høring i slutten av november, med høringsfrist i februar. Det blir møter i høringsperioden, også med velene. Hvis den stramme tidsplanen holdes, blir planen vedtatt før sommeren 2023.
Største hinder kan være innsigelser fra statlige myndigheter.
Vista analyse har utredet boplikt for Nøtterøy. Konkluderer med at det ikke vil være noe å hente for Nøtterøy ved boplikt. Muligens med unntak for Hjemseng.
Stengsler i strandsonen. Det er engasjert en egen medarbeider til prosjektet, og det er i rute. Det er kommet bekymringsmeldinger, og det har ført til at 10 km er inspisert. Det har gitt funn av 49 overtredelser. Arbeidet fortsetter. Eeg rapporterte i detalj om hvordan de 49 er fulgt opp.
Byggesak. Eeg rapporterte. Det har vært forvaltningsrevisjon. Den viste at alt ikke er på stell. For lang saksbehandlingstid. Svakheter i saksbehandlingen ved at samme saksbehandler ikke har forhåndskonferanse og saksbehandling. Det fører til misforståelser og feil. Rapporten fra forvaltningsrevisjonen er offentlig.
Tømmestasjoner. Det ble snakket mye om tømmestasjoner og avløp. Særlig om tømmestasjoner for båter, der det trolig kommer krav om stasjoner i større havner, uten at det er klart hva som defineres som en stor havn. Det kommer dessuten snart forbud mot å tømme/ha avløp fra båt i Oslofjorden.
Avløp fra avløp fra rensing av bunnstoff. I Sverige er det strenge regler. Bunnstoff kan bare renses/vaskes av på godkjente steder med godkjent avløp. Kan komme i Norge.
Moringer. Det ble tatt opp at det kryr av nye moringer. Moringer er del av det nye planverket. De som allerede ligger ulovlig, må gjøre opp for seg. De som ikke har brutt noen regel per nå, får trolig fortsette, men det blir klarere regler.
Trafikksikkerhet. Arbeidet går tregt fremover.
Da Eeg ramset opp hvilke prosjekter som nå står på listen, var det én velrepresentant som savnet sitt prosjekt. Da nevnte HVBs representant at heller ikke strekningen Grimestad Flekkenveien var nevnt. Da fikk han vite at det heller ikke nå er midler. Og ikke bare det. Når fylkene deles igjen, blir det nye planer og nye prioriteringer. Siden Grimestad Flekkenveien er en fylkeskommunal strekning, er det umulig å si hvordan vår strekning kan komme ut. Eeg nærmest slo ut med armene. HVB har tatt opp denne strekningen hvert år i cirka ti år. Det var åpenbart at Eeg kjenner til strekningen, for hun ga sin tilslutning til at den er svært trafikkfarlig. Og det er ikke lenge siden vi ble lovet at strekningen skulle få gang- og sykkelvei i 2023.
Ordføreren og Eeg la stor vekt på at de vil bedre kommunikasjonen med velene. Blant annet blir det opprettet en egen epostadresse for velene, slik at henvendelser blir sendt direkte til den som har ansvar for slikt.
Det ble også understreket at kommunen vil jobbe videre med ordninger for samarbeid med frivillige.
Poster uten HVB-relevans er utelatt. (SE&O)
Lite bruk av kran?
Hvor flinke er vi til å bruke krana i havna, spør Hilde Kristin Mønsdal, som er varamedlem til styret. - Uten at jeg vet det sikkert, har jeg hørt at den ikke er så mye i bruk. Jeg tenker at vi er veldig heldige som har krana, men det koster å drifte den, og vi er avhengig av inntekter for at det skal gå rundt. Hva med en liten oppfordring til medlemmene om å bruke den mest mulig til båtopptak og utsetting? Da får man med seg en hyggelig sosial prat med gutta som styrer krana også:)
Tapte nøkler må erstattes
Trygve Fauske (bildet) forteller at det begynner å komme seg med nøkkelinnleveringen. Men det er fortsatt noen nøkler der ute som skulle vært levert. Fra 1. januar er reglene krystallklare. Det blir fem hundre kroner i depositum for å få utlevert nøkkel, og fem hundre kroner i gebyr om nøkkelen ikke blir innlevert når medlemskapet i HVB opphører.
Avfall
Søppelkassen nede på plassen, er for alt avfall. Vanlig søppel etter båtturen kan du kaste her, det blir kildesortert av Norsk Gjenvinning
E-post sendes til:
hvbpost@outlook.com
---------------------------------------
Redaktør: Sven Otto Rømcke
48 10 00 00
sven.otto@sokr.no