Velforeningen ble stiftet 12. februar 1959 som en forening av fastboende og sommergjester på Holtane. Veien fra Fylkesveien ned til Flekken var en dårlig ”kjerrevei” som gikk gjennom gården hos Otterstad (Ruud) forbi huset til Evensen (Yri) nedover jordene forbi Bjørgan og Backmann, nord for Rojahn og frem til Flekken. (I dag er ”Flekkenstien” forlengelsen fra enden av Maries vei og frem til Flekkenveien).
Nedre Holtane 1960
Mellom Flekken og Honerødstranda var det bare en sti som snodde seg langs eiendommen til Meyer (Varner) og frem til Honerødstranda. Hyttene i Honerødskauen og beboerne ved Honerødstranda hadde sin vei mot Vallekjær til Mågerøveien. Velforeningens store ønske og målsetting var å få anlagt vei med veilys frem til Flekken. Etter at grunnavståelser var brakt i orden gikk man løs på oppgaven med å få til en bedre veiforbindelse til Flekken gjennom en omfattende dugnadsinnsats, og i løpet av 1965 ble veien forlenget fra Flekken og frem til dagens nedkjørsel til båthavna. Flekkenveien slik vi kjenner den i dag ble overtatt av kommunen i 1975.
Et annet forhold som velforeningen var opp tatt av var å få mulighet for båtplass for de fastboende. Siden områdene langs sjøen var solgt ut til hytter var det begrensede muligheter for de fastboende å skaffe seg båtplass.
I 1965 søkte velforeningen Tjøme kommunes Friluftsråd om å få tomt til båthavn.
Eiendommen ”Furubo” var solgt som hyttetomt fra Honerød Gård i 1942.
I eiendommen inngikk den ytterste delen på odden – 13/19).
I 1974 endret velforeningen navnet til Holtane Vel- og Båtforening (HVB).
Gjennom et omfattende engasjement fra de fastboende i velforeningen gjennom mange år førte dette til at Tjøme kommune eksproprierte eiendommen i 1978. Festeavtale for eiendommen gbnr. 13/18 og gbnr. 3/19 ble inngått med Tjøme kommune som eier i 1980.
Etter et møysommelig og langvarig arbeid var grunnlaget for båthavn klart og et omfattende arbeide ble igangsatt med planlegging og utforming av båthavna. Finansiering ble ordnet. Mer enn 5000m3 muddermasse ble fjernet. Ny flytebrygge ble utlagt. I mars 1981 ble tilbud om båtplass ble sendt ut til 17 fastboende og 26 hytteeiere. I juni 1981 ble båthavna åpnet til stor glede for så vel fastboende som hytteeiere på Holtane.
I 1992 ble de 2 bussbuene ved Østveien/Flekkenveien satt opp på dugnad.
En meget aktiv dugnadsgjeng sørget for oppsetting av den flotte Bua i båthavna i
1992/1993 som i dag er foreningens samlingspunkt.
Etter at HVBs medlemmer innbetalte et beløp for et spleiselag med
kommunen ble Flekkenveien asfaltert i 1993.
Etter regulering av områder til boliger på Holtane og i Honerødskauen er det bygget mer enn 25 nye boliger. Den opprinnelige veien ned til Flekken fikk nytt navn – Maries vei – en privat blind vei.
For HVB ble utbyggingen en stor utfordring siden de fleste ønsket seg båtplass. Styret i 2004 orienterte og fremmet forslag om å nedsette en gruppe for å se på utbyggingsmuligheter. Sommeren 2005 hadde gruppen et møte om planer for en utbygging.
Tønsberg Tomteselskap skulle bistå med planlegging av forprosjektet.
Som følge av ny eier til naboeiendommen senhøstes i 2005 ble det videre arbeid stanset.
Denne og de øvrige naboer til båthavna sådde tvil om eiendomsgrensene og krevde
grenseoppgang. Saken ble fremmet for Jordskifteretten og gjennom hele 2007.
Da denne var avgjort og grensene fastsatt tok daværende styre fatt på arbeidet med
ny planlegging i egen regi Først en mindre brygge, som kompensasjon for oppsagte
medlemmer, inntil man hadde fått gjennomført nødvendig vedlikeholdsmudring og
godkjent de endelige planer for rehabilitering av bryggeanlegget fra 1981.
Det ble en møysommelig og strevsom vei frem til målet, men gjennom godt samarbeid i den nedsatte prosjektgruppen kunne endelig den rehabiliterte båthavnen åpnes med nye brygger fra sesongen 2013.
Søndagsfreden
Vi har i alle år respektert søndagsfreden. Det er – og har vært enighet blant naboer og vellets medlemmer at vi holder fred og ro til felles glede etter kl. 18 på lørdager og på søndager/helligdager. Dette betyr at vi ikke klipper plen eller benytter andre redskaper som er til sjenanse for de som bor rundt oss.